Dorinţa disperată de “a reuşi în viaţă”



           O sa incep cu un citat din Goethe : "Singurele mijloace prin care iti poti atinge scopurile in lumea noastra sunt forta si viclenia”. In ultima perioada, m-am gandit mult  la coruptie, la ce este in mintea celui care da mita, la ce-l face pe un om sa fie corupt.

           Oare este nevoie sa descriu ce este coruptia? Cred ca toti stim ce inseamna  si totusi … Corupție se numește un abuz, activ sau pasiv, al funcționarilor publici (fie numiți fie aleși), în scopul obținerii de avantaje financiare private sau de alte beneficii.1

LEGEA CAUZEI SI A EFECTULUI: Orice cauză are efectul său.

Cauza - mita.

           Mita reprezintă o sumă de bani sau orice alte obiecte date ori promise unei persoane, în scopul de a o determina pe aceasta să-și încalce obligațiile de serviciu sau să le îndeplinească conform dorințelor  ilegale ale unui individ.2
           
           Sa dai mita este imoral, ilegal si se pedepseste penal. Dar pe langa acestea  sa te ridici in societate prin coruptie, sa te realizezi pe plan professional dand mita este una dintre cele mai mari greseli pe care poti sa le faci. Desigur, ajungi unde ti-ai propus (pentru ca inca asa este - din pacate - sistemul) dar oare este locul tau acolo? Vei fi competent, vei reusi sa-ti faci treaba asa cum trebuie? Din moment ce nu ai ajuns acolo prin mijloace oneste ma indoiesc.

 Efectul – o persoana este avantajata.

            Oare chiar este avantajata? Dai spaga pentru a lua carnetul de conducere, nu esti pregatit destul de bine, faci un accident in urma caruia o persoana moare … ajungi la inchisoare … - esti avantajat.
            Dai mita, ocupi locul pe care l-ai visat, esti implinit pe plan profesional,  “ai reusit in viata”, dar dupa un timp observi ca nu poti face fata. Te simti frustrat. Nu intelegi ce e gresit, faci tot ce tine de tine dar nu merge… dupa un timp esti concediat … un alt canditat care vrea sa “reuseasca in viata” prin aceleasi metode.

            Oare nu suntem in stare sa gandim putin in perspectiva? Aceasta coruptie roade din fiecare si ce ma intristeaza cel mai mult e faptul ca cei care ar trebui sa schimbe mentalitatea aceasta, tinerii, se complac in acest joc din care nimeni nu castiga pe termen lung.

            Înainte să închei am găsit un citat interesant. Pe care nu-l neg în totalitate… uneori dacă eşti prea bun rişti să fii luat peste picior, dar care sub nici o formă nu se poate aplica în cazul corupţiei.

Oricine încearcă să fie bun tot timpul, se îndreaptă spre ruină, înconjurat fiind de mulțimea celor care nu sunt buni. (Principele, Machiavelli).
 Larousse - Dominique Colas: Dicționar de gândire politică. Univers enciclopedic 2003, p. 71,
http://ro.wikipedia.org/wiki/Mit%C4%83

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Eseu despre voinţă

Scopul scuză mijloacele?

Ambitia - calitate sau ... ?